Kad mi prijatelji iz Zagreba dolaze u posjetu znam što žele piti. Oni jedva čekaju da im serviram kavu napravljenu u moki. No, to nije bilo kakva moka već Bialetti moka. E sad, netko tko nije vičan takvoj vrsti kave imati će puno pitanja. I ja to sasvim razumijem jer se kod nas uglavnom pije turska kava no moka je posebna. U njoj kava poprima sasvim jedan drugi ukus. I naravno, mora biti Bialetti!
To je najstariji proizvođač tih neobičnih naprava u kojima svaka obitelj još od početka 20. stoljeća doma sebi spravlja kavu. No, niti to nije dovoljno detaljno pojašnjeno jer moka kava ima stvarno drugačiji okus. Prije svega sama Bialetti kava ima posebnu aromu i još k tome ako je pripremljena u pravoj napravi, e to već priča svoju priču.
Zamislite samo početak jutra. Ustajete se rano, možda čak i prerano. Onako još u snu odlazite napamet u kuhinju, tražite svoj moka aparat i brzo mjerite dvije žličice Bialetti kave. Palite vatru ili struju na štednjaku i počinje čarolija. Odlazite u kupaonu oprati zube i čekate onaj zvuk, dobro poznato grgljanje moke koja se radi samo za vas. To je tako jedan dobar zvuk koji vas poziva na jutro i to na dobro jutro! Brzo žurite van kupatila kako vam kava ne bi previše kuhala već onako taman da još zadrži onu finu, gustu pjenicu i u tren oka vaš je čarobni napitak spreman!
Uzimate omiljenu šalicu i točite si finu Bialetti kavu. Možete dodati šećera, ali i ne morate jer Bialetti kava ima aromu koja je zaokružena, slatka, fina i profinjena. Kap mlijeka možda, ali i nije potrebno. Tako divan miris širi se po cijelom stanu. Izlazite na balkon, još onako u pidžami i sad da vas barem netko može snimiti pomislio bi da ste se sredili za nekakvu fotografiranje za reklamu…